Frågor & svar

Ska jag använda akrylfärg eller slamfärg?

Det är en bra fråga. Det är viktigt att fundera kring det själv, för det är lätt att tro att det är stor skillnad när det gäller vad du betalar. Som vi redan har berättat så är slamfärg betydligt billigare än vad akryl- eller oljefärg är. Det betyder att du behöver lägga mindre pengar för mer färg. Problemet är bara att slamfärg inte är lika bra som de övriga färgerna, vilket i sin tur betyder att du behöver använda mer färg på mindre yta. När väl färgen har torkat kan du behöva göra fler strykningar för att det i slutändan ska bli bra. Färgen är inte heller lika åldersbeständig, vilket betyder att du behöver måla om oftare om du målar fasaden med slamfärg. Det gör att kostnaderna över tid många gånger brukar kunna närma sig varandra. Som färg räknat är alla alternativ fullgoda skydd för din fasad!

Hur stor är tidsskillnaden mellan att måla själv och låta målare göra det?

Det är inte bara kostnader för material som påverkar. Det vet du redan. Det är också tiden som behövs läggas för att måla klart. Många av oss väljer själva att måla våra hus. Många tycker till och med att det är ganska roligt. Problemet är att det ta betydligt längre tid än man tror, framför allt eftersom att fasaden måste göras ren från gammal färg och smuts innan man kan börja måla. Så hur stor är skillnaden då mellan tiden en målare kan göra det på och tiden som du själv kan göra det på? Gör du det själv kommer det ta lång tid, men om du får hjälp kan du kanske räkna med att det tar drygt 100 timmar för att det ska bli bra. En professionell målare gör det kanske på 80, och med ROT-får du dessutom dra av 30 procent av dessa timmar – alltså 24 stycken vilket gör att arbetet endast kostar för 56 timmar. Hälften av tiden som du och de som hjälper dig lägger.

Vad är okej att göra själv i badrumsrenoveringen?

Det finns bestämmelser som måste följas när man renoverar ett badrum. Kraven är ganska stora, för en renovering av badrum kräver Boverket att det finns ett tätskikt. Det finns två branschstandarder som MÅSTE följas när man renoverar. Det är antingen den från GVKs ”Säkra våtrum” eller så följer du Byggkeramiska rådets branschregler för våtrum (BBV). Utförs arbetet enligt dessa regler så godkänner också försäkringsbolaget arbetet. Det viktigaste är att följa det till punkt och pricka, följa instruktioner på material och så vidare, så kan du göra allt detta själv. Eller anlita ett proffs för att vara på den säkra sidan om det finns några tveksamheter.

Vad ska jag tänka på om jag vill ha tak/staket till altanen?

Det viktigaste att tänka på när du bygger altan är att planera för vad du vill att slutresultatet ska bli. Är det så att du endast vill ha ett trädäck så behöver du inte tänka till så mycket, men om det är så att du vill ha ett tak eller ett staket, antingen nu eller i framtiden, så är det bra att bygga altanen med förstärkningarna som krävs från första början. På så sätt blir det lite dyrare när det väl byggs, men du kommer att spara många kronor när väl staketet eller taket ska på plats.