Materialkostnad för att måla huset

Så, då var det äntligen dags att göra det där som du så länge dragit dig för att göra! Färgen börjar lossna på sina ställen och huset ser mer anskrämligt ut för varje år som går. Det är med andra ord hög tid att måla om fasaden, och i det här avsnittet av materialkostnad.se kommer vi att hjälpa dig att finna ut av vad det kan tänkas kosta för just dig att måla om huset!

För det första så spelar det roll om det är du själv som kommer att måla om huset eller om du ska anlita målare. Det kan betyda en ganska stor skillnad i pris om du gör det själv eller inte, men det du samtidigt måste tänka på är att det tar tid, vilket kanske är något som du inte har i överflöd och vill göra annat än att måla med.

För det andra så spelar det stor roll hur fasaden ser ut. Hur stor är din fasad, kommer du att behöva byggställning och hur är skicket på träet? Hur ser det ut med detaljer på fasaden?

För det tredje handlar det om vilken färg du väljer, vilka och hur många penslar som ska användas och hur många strykningar som krävs.

Pris fasadmålning

Även om det inte är alldeles lätt att säga vad det kommer att kosta, så finns det fortfarande sätt att få en övergripande koll på vad det kan tänkas kosta. Om vi börjar med att kolla på hur mycket färg som i snitt går åt till ett visst antal kvadratmeter så brukar en liter akryl eller oljefärg krävas till 6-8 kvadratmeter. Det i sin tur betyder att en burk färg på tio liter räcker till omkring 70 kvadratmeter. För slamfärg är det istället endast 3 kvadratmeter som täcks per liter färg.

Pris akryl- eller oljefärg

Det första som du behöver veta för att räkna ut pris är fasadens yta. Storleken på hus varierar med om man räknar på en fiktiv fasad på 150 kvadratmeter, med fönster och dörrar redan borträknade, så blir det lätt att se hur mycket färgen kommer att kosta. Så 150 kvadratmeter kräver alltså drygt två burkar tioliters färg om du tar akrylfärg som håller i 12-16 år för en strykning. Priset för en strykning blir alltså omkring 3000 till 5500 beroende på vilken färg du använder, och det krävs nästan alltid minst två strykningar. Det är alltså enbart färgen, som då landar på omkring 9000 kronor – det kommer också att krävas penslar och eventuell hyrning av ställningar.

Pris med slamfärg

Slamfärg är billigare, betydligt billigare, men är också färg som inte täcker lika bra som akryl- och oljefärg och man måste måla om oftare. Här behöver man mer färg till mindre yta. Dock är färgen betydligt billigare – Falu rödfärg kostar exempelvis 400 kronor för tio liter. Det gör att det blir lätt att räkna på igen. En tioliters burk slamfärg täcker 30 kvadratmeter, så till vårt fiktiva hus med 150 kvadratmeter fasad krävs det fem burkar. Fem burkar kostar då 2000 kronor, och med två strykningar kostar det 4000 kronor, exklusive penslar och övrig material. Så gör du det själv blir kostnaden totalt omkring 12 000 kronor, med firma får du räkna med arbetskostnaden, och då kan det röra sig upp mot 60 000 kronor för 150 kvadratmeter, men då behöver du inte heller göra arbetet själv och det går snabbare, samtidigt som resultatet blir bättre.